Fagyos finomságok

Közeledik a kánikula ami azt jelenti, hogy végre berobbannak az életünkbe a fagyos finomságok: ez a fagyik, jégkrémek és jégkásák ideje! Teljesen természetes, hogy kis családi kedvenceinket is meg szeretnénk lepni valami hideg finomsággal, hiszen a meleg idő őket is megviseli, azonban nekik más finomságok valók, mint nekünk.

Mint tudjátok, mi a BARF, azaz a nyersétrend elkötelezett hívei vagyunk, de a cikkben szereplő finomságokat bármilyen étrenden élő kutyus örömmel fogyasztja majd! 🙂

Mi a baj a fagyikkal?

Laktózintolerancia

A világon a legtöbb kutya valamilyen szintű laktózintoleranciában szenved. Ez amiatt van, hogy a kölykök szervezete a mamáról való leválás után nem termel már annyi laktázt, ami a tejcukor lebontásához szükséges enzim. Ez azt jelenti, hogy a kutyánk tejterméket fogyaszt, akkor az intolerancia mértékétől függően produkálhat felfújódást, hasfájást, laza székletet, hasmenést, hányást, sőt, allergiás tüneteket is, mint például bőrír vagy bőrirritáció.

Elhízás

Az embereknek szánt fagylaltok tele vannak cukorral, amire a kutya szervezetének semmi szüksége nincsen. A sok cukorfogyasztás akárcsak az embernél, a kutyáknál is elhízáshoz vezet, ami további egészségügyi gondokat hoz magával. Az a termék sem feltétlenül jó, ami cukormentes! Nagyon oda kell figyelnünk a cukormentes termékekre, hiszen a kutyák esetében a xilit/nyírfacukor már aprócska mennyiségben is nagyon súlyos májkárosító hatású, de nem kell hozzá sok, hogy akár halált is okozzon. 

Mérgező ízek

Ez vélhetően nem okoz nagy meglepetést senkinek sem, ugyanis köztudott, hogy a csokoládé mérgező a kutyák számára, így minden csokoládét tartalmazó fagylalt abszolút tiltólistás.

Photo by Daniel Öberg on Unsplash

Egészséges alternatívák

Szerencsére egészséges és hideg finomságot adni kiskutyánknak sokkal de sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! 

Natúr joghurt vagy kefír

A natúr élőflórás joghurt és kefír remek fagyos csemege lehet és a legtöbb négylábú a legnagyobb örömmel veselkedik neki. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha a cikk elején tiltakoztunk a tejtermékek ellen, akkor ezek hogy kerülnek ide? A válasz egyszerű: a johurt és a kefír már fermentált formája a tejnek, így sokkal alacsonyabb a laktóz tartalma, amivel jó eséllyel már a kutyánk szervezete is könnyedén megbírkózik. Természetesen ha tudomásunk van róla, hogy a kutyánk allergiás a tejtermékekre, akkor ez a megoldás nem nekünk való.

Fagyasztott gyümölcsök, zöldségek

Ennél egyszerűbb már nem is lehet: szereti a kutyád az almát, az uborkát, a banánt, az áfonyát, a málnát…? Egyszerűen csak karikázd vagy szeleteld fel, dobd be a fagyasztóba és add neki oda fagyosan! A közelgő kánikulában a kutyád örömmel fog nyammogni rajta! Arra figyelj, hogy a szeletek a fagyasztóban könnyen összefagyhatnak!

Ha nincsen kedved a szeletekkel bíbelődni, akkor csak pürésítsd le a kiskutyád kedvenc gyümölcsét vagy zöldségét, töltsd bele egy szilikon jégkockatartóba és úgy dobd be a fagyasztóba. Sőt, a fagyasztott gyümi és zöldségpüréket egy kis  hidegen sajtolt kókuszolajjal is nyugodtan feldobhatod! (Onnan ismered meg a hidegensajtolt kókuszolajat, hogy brutális kókusz illata van.)

Joghurt-gyümi kombó

Ha úgy tartja kedved, kombináld a két fentebbi ötletet és csinálj a kutyádnak valami igazán finomat, a lehetőségeknek csak a képzeleted szabhat határt! Joghurtban elkevert áfonya, kefírben fagyasztott banán… csak ne felejts el figyelni arra, hogy ne lépd túl a kutyád testsúlyához illő adagokat!

Photo by Susan Q Yin on Unsplash

Biztonsággal adható gyümik és zöldségek

A teljesség igénye nélkül bemutatunk pár gyümit és zöldséget, amiket nyugodtan használhattok a házi kutyajégkrémekbe. Tartsátok szem előtt, hogy akárcsak az emberek, a kutyák is lehetnek allergiásak, így ha a kutyátok láthatóan sokat kezd el vakarózni, mancsot nyalogatni vagy elkezd pirosodni a bőre, akkor inkább válasszatok valamilyen másik finomságot.

Alma: Remek A és C vitamin valamint rostforrás. Egyszerűen lefagyaszthatod a szeleteket vagy pürásítve a jégkockatartóban is isteni!

Banán: Remek nasi, de csak mértékkel, mivel magas a cukortartalma. Magas az  A- C- E- K-vitamin tartalma és remek rostforrás.

Kékáfonya: kiváló bválasztás, hiszen nagyon magas az antioxidáns tartalma. Az ideális mennyiség  2-4 szem áfonya 5 kg testsúlyhoz naponta.

Uborka: kifejezetten előnyös túlsúlyos kutyáknak alacsony kalóriatartalma miatt. Kiváló rostforrás és tele van K- C és B1 vitaminnal, káliummal, rézzel és biotinnal.

Málna: magas antioxidáns, de alacsony cukortartalmú gyümi, kiváló fagyos csemege kedvenceinknek (is). Napi 5-10 szemnél ne adjunk többet.

Eper: magas a rost és C-vitamintartalma, amitől nyugodtan adható kutyáknak, azonban a cukortartalma is magas, ezért csak mértékkel javasolt.

Görögdinnye: Kiváló hidratáló csemege a nyári napokra, hiszen 92%-a víz, emellett pedig magas a B6- C- és A-vitamin tartalma. Persze jól tudjuk, hogy a cukortartalma sem elhanyagolható, így mértékkel adjuk! A kutya se a dinnyemagot, se a dinnyehéjat ne egye meg, mert ezek bélelzáródást okozhatnak.

Répa: Remek rost és béta-karotin forrás. Nagyobb kutyáknak akár egy egész répát nyugodtan fagyasszunk le, a kisebbeknek inkább csak szeleteket.

Zellerszár: ez a ropogós finomság mindamellett, hogy remek rostforrás és tele van A- B és C-vitaminnal még a leheletet is frissíti.