A figyelem

“Kutyákról egyszerűen” rovatunkban Erdős István, a Dogopolis a gazdiműhely egyik alapítója és vezető oktatója mesél nektek a leggyakoribb viselkedésbeli problémákról és viselkedéseket érintő kérdésekről vagy tévhitekről. Ez a cikk a figyelemről és a fegyelemről szól.

A legtöbb ember fegyelmezett kutyát szeretne, de a legelső lépést nem mindig sikerül jól belőni. Ez pedig nem más mint a figyelem, azaz, hogy megtanuljatok egymásra figyelni. Mert ha a kiskutyád figyel rád, akkor tudsz felé eredményesen kommunikálni, akkor érdekli az iránymutatásod. Viszont ez egy kétirányú utca, akkor tudsz tiltani, tanítani, jutalmazni, egyszóval kommunikálni (főleg jól időzítve), ha te is figyelsz a kutyára.
 
Minden üzeneted a kutya felé is csak akkor ér célba, ha a kutya tud rád figyelni, akkor is ha valami izgalmas kerül a látóterébe, különben csak háttérzaj vagy statiszta vagy az események mellett. Szóval tanulni és tanítani kell a figyelmet, ez a legelső lépés, ha úgy tetszik a start mező és minden csak ezután következik.
 
Ha ugyanis nem tudod felhívni magadra a figyelmet amikor a kutyád készül valamilyen nem kívánt viselkedésre vagy te magad nem figyelsz és ezért nem veszed időben észre, akkor elmulasztasz egy lehetőséget kommunikálni, tanítani, amitől természetesen a viselkedés későbbi megjelenése sem fog semennyit se változni. Azonban, ha figyelsz, közbe tudsz avatkozni, megakadályozni és ezzel például a tiltásodnak is érvényt szerezni, jelentéssel feltölteni (=nem hagyod). Ha pedig sikerült már elérned azt is, hogy a kutyád is figyeljen rád, akkor fog tudni az iránymutatásod szerint cselekedni.
 
Hogyan állj neki?
Először is kezdj el te többet figyelni a kutyára, többet foglalkozni vele akárhányszor közösen csináltok valamit, ugyanis ha több figyelmet adsz, többet is kapsz vissza.
 
Ahelyett mondjuk, hogy a telefonoddal vagy elfoglalva a sétátok alatt vagy csak akkor szólsz a kutyádhoz amikor már éppen valami rosszat csinál, inkább hívd fel magadra a figyelmet minél többször. Nézzetek meg együtt dolgokat, mutasd az irányt, de álljatok is néha meg, kérj 1-2 feladatot és jutalmazd sokat! Tanítsd meg neki, hogy egyrészt te is figyelsz rá, ott vagy vele, másrészt pedig rád figyelni igazán kifizetődő.
 
Figyelem felhíváshoz használhatod a kutya nevét is, de én azt szoktam javasolni, hogy legyen rá külön jel (hang, vezényszó), mert a kutya nevének általában vegyes asszociációja van a kutya fejében (nem ritkán leszidáskor is használjuk ezért nem feltétlenül reagál rá akkora lelkesedéssel), míg ha egy olyan jelet építünk nulláról, aminek csak és kizárólag pozitív a hozzá társított érzelme, akkor a kutya nem fog elkerülő magatartást mutatni, jobban és gyorsabban fog tudni működni.
 
Szóval találj ki erre egy jelet – például figyelj! – és vezesd meg a kutya tekintetét a szemedhez párszor kajával. Dicsérd amikor így rád néz és adogasd neki a falatokat egyből.Ezt ismételd párszor otthon, aztán lehet gyakorolni az utcán is.
Ezután elrakhatod majd a kezed a hátad mögé, vagy széttárhatod őket és csak akkor dicsérd és jutalmazd ha így is a szemedbe néz, akár csak egy pillanatra is. Ezek után akármikor keresi magától a tekinteted nyugodtan dicsérheted és repülhetnek a falatok, minél több megerősítést kap a viselkedés annál gyorsabban és stabilabban fog működni később. Kint az utcán, parkban, stb pedig még több gyakorlás kellhet, hiszen több a zavaró tényező is.
 
A szemkontaktus tanításának figyelem felhíváson kívül van még egyéb haszna is, egyrészt lehet gyakorolni a kitartását (fókusz) hogy minél tovább tudjon a szemedbe nézni, azaz egyre hosszabb pillantásokért kezdesz el jutit osztani. Ez egy jó fejlesztő gyakorlat és alternatív viselkedésként is a hasznotokra lehet majd, ha valamiről le akarod beszélni a kutyád (pl egy macska üldözése, egy elhaladó kutyával acsarkodás, felevés, stb.) ha azt tanítod meg neki, hogy megállni és rád nézni, rád figyelni, vagy téged figyelve tovább haladni a helyes megoldás az adott szituációban.
 
Viszont figyelj arra, hogy ehhez kell sok gyakorlás és bőségesen jutalmazás is, hogy egyre gördülékenyebben menjen és minél többet válassza majd magától is ezt a megoldást.
 
Igazából ha elkezdtek minél többet figyelni egymásra, sokkal kisebb az esélye, hogy a kutya belelovalja magát egy nem kívánt viselkedésbe, mert egyrészt hamarabb közbe tudsz avatkozni (már a szándéknál, vagy a viselkedés indulásakor a legkönnyebb gátat szabni neki) másrészt mert veled fog inkább foglalkozni ha az kifizetődőbb számára.
 
Szóval a legelső dolog amit tanítani érdemes a kutyádnak, az a figyelem, mert ez mindennek az alapja. Ha pedig csak egy dolgot tanítasz a kutyának akkor is ez legyen az.
 
És ha csak egy dolgot csinálsz másként mostantól, hogy bármi jobb legyen köztetek: mutass több figyelmet a kutyád felé, legyen több tudatos jelenlét és interakció a közös időtökben, ne csak amikor már “muszáj” mert valami zavaró történik.

Cikket írta: Erdős István