Miért és hogyan tanítsuk a kutyát?

Photo by Bruno Emmanuelle on Unsplash

“Kutyákról egyszerűen” rovatunkban Erdős István, a Dogopolis a gazdiműhely egyik alapítója és vezető oktatója mesél nektek a leggyakoribb viselkedésbeli problémákról és viselkedéseket érintő kérdésekről vagy tévhitekről. Ez a cikk a tanításról szól.

Miért?

Van egy olyan téves elképzelés, hogy a kutya tanítása döntés kérdése, ugyanis a kutya így is úgy is tanul folyamatosan a gazdi mellett, tapasztalatokat gyűjt, társításokat épít és következményeket von le a körülötte történő dolgokból. Az egyetlen kérdés, hogy vajon azt tanulja-e közben a kutya, amitől a gazdi is boldog lesz vagy a következetlenség, kiszámíthatatlanság, túlzott elvárások és nemtörődömség miatt soha nem alakul ki igazi bizalmi kapcsolat a kutya és gazdi között.

Másik ilyen téves elképzelés, hogy a problémás kutyát kell tanítani mert van az “okos kutya”, aki gondolatolvasó és magától nem lesz vele probléma (vagy rosszabb esetben mozgékony szobanövénynek van tartva amit csak etetni kell néha) és van a “buta kutya” akivel SAJNOS iskolába kell járni.

A személyes vélemények nélkül, csupán tényszerűen nézve is van pár olyan tényező, ami miatt erősen ajánlott időt és energiát szánni a kutya tanítására:

A kutya és az ember külön (és még csak nem is hasonló) fajhoz tartoznak, merőben eltérő öröklött viselkedés mintákkal (ösztönök) születnek, teljesen más kommunikációs eszközöket alkalmaznak, és teljesen eltérő dolgokat tekintenek például normálisak. Szerinted tök normális egy hangos dobozt nézni, a kutyád szerint meg sokkal normálisabb felásni naponta a kertet és kipakolni a szemetes tartalmát a padlóra.

Ha ezt a 2 világot kicsit közelebb szeretnénk hozni egymáshoz, ahhoz bizony tenni kell. Mert hiába próbálja a kutya megfigyelni és érteni a gazdit, megfelelni neki és kommunikálni felé, ha a gazdi ugyanerre nem hajlandó. Viszont nagyon sok gazdi elvár egy csomó mindent, (rendes) tanítás nélkül is.

Félreértés ne essék, nincsen baj a nem teljesíthetetlen elvárásokkal, ha bele is tesszük a munkát. Ebben a munkában tudnak segítséget nyújtani kutyaiskolák, trénerek, oktatóvideók, egész youtube csatornák!

Hogyan?

Szóval kutyasulik, trénerek, videók segítenek az alapokban, például, hogy hogyan hidaljuk át a 2 faj közötti kommunikációs szakadékot. Gondoljunk itt olyanokra, hogy hogyan és mikor jelzed a kutyának, hogy jó amit csinál, vagy hogyan jelzed neki, hogy épp nem jó. Hogyan tudsz viselkedéseket tanítani, miből tudja a kiskutya hogy mit kell csinálnia, vagy hogyan fog az később, máshol is sikerülni.

Ugyanakkor azt is jó észben tartani, hogy nem, vagy nem csak a kutyaiskolába járástól fog minden működni. A kutyád minden nap tanul, nem csak a suliban, nem csak a pályán. Ráadásul ha valamit csak egy helyen gyakoroltatok, csak egy helyen volt elvárva, azt oda is fogja társítani, csak ott fog működni. Minden nap amikor ébren van, bármit is csináltok, tapasztalatokat gyűjt. Legyen az etetés, séta, maga az elindulás, készülődés, vagy amikor bármi ami vele (vagy nélküle de a jelenlétében) történik.

Minden viselkedésére adott válasz, ha következetes és érthető, segít formálni a viselkedését. Ugyanígy minden következmény: mivel ér célt és mivel nem. És ha valamivel nem ér célt, akkor mivel fog? Ugyanis ha csak tiltasz és nem tanítasz jó megoldást, akkor csak frusztrált lesz a kutya és nem tanul meg jó döntéseket hozni az adott szituációkban. Nekem személy szerint pont ez a legfontosabb egy kutya tanításában, hogy olyan viselkedéseket tanítsunk neki, amivel jó döntéseket tud majd magától is hozni. Mi másért tanítanám, ha élete végéig minden apró mozzanatát ugyanúgy kontrollálnom kell, mert nem értjük egymást és nem bízunk egymásban

Ahhoz viszont, hogy ez ne így legyen, a kutyának szüksége van pontos, érthető visszajelzésekre és sikerélményre, helyes megoldásokra. Ezekből építkezve pedig kiszámíthatóságra a mindennapokban is, nem csak akkor amikor “tréning van”. Ez a kiszámíthatóság szüli a biztonságot és a bizalmat, míg a következetlenség a bizonytalanságot és frusztrációt, ami miatt a kutya-gazdi páros nem érti egymást és nem tudnak igazán bízni egymásban.

A legfontosabb, hogy a gazdi akarjon tenni a kutyával való kapcsolatáért a mindennapokban, mert más ezt nem tudja helyette csinálni. Viszont ha nem tudja hogyan kezdjen neki, vagy bármiben elakad, akkor ne féljen körbenézni, keresni, segítséget kérni. Rengeteg iskola és tréner van, érdemes többet megnézni, megtalálni azt amelyik a legjobban passzol a pároshoz és ha mégsem tetszik, akkor sem kell leragadni ott, hanem keresni kell egy másikat.

Cikket írta: Erdős István